Sähkön hinta on puhuttanut suomalaisia jo useita vuosia, eikä tälle ole loppua näkymässä. Sähkön hinnat ovat nousseet vuosi vuodelta ja korkeat hinnat alkavat tuntua jo kotitalouksissa. Joissakin talouksissa pohditaan aurinkopaneelien ottamista, mutta useammissa talouksissa koitetaan taklata korkeat hinnat kilpailuttamalla oma sähkösopimus. Yksi varteen otettava vaihtoehto on pörssisähkö, koska halvin pörssisähkö voi tuoda kotitalouteen suuria säästöjä jo kuukausitasolla. Aina se ei ole kuitenkaan paras ja halvin vaihtoehto.
Kenelle Pörssisähkö sopii?
Useat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että pörssisähkön ostaminen on yleensä kustannustehokkain vaihtoehto. Pörssisähkö tarjoaa sinulle markkinahintaista sähköä pienellä, noin 0,50 sentin/kWh:n komissiolla. Voidaan siis ajatella, että et maksa yhtään ylimääräistä. Muista vain painottaa sähkönkäyttöäsi edullisimpiin tunteihin, ei niinkään kalliimpiin tunteihin.
Määräaikaisten sopimusten suosio johtuu suurelta osin niiden kiinteästä ja siten varmasta hinnoittelusta. Määräaikaisen sopimuksen hinnoittelu pohjautuu finanssipalveluihin, joilla energiayhtiöt käyvät kauppaa energian hinnoista tulevaisuudessa. Käytännössä markkina markkinoilla koitetaan ennustaa, miten sähkön kauppahinta kehittyy tulevaisuudessa. Se on siis sen hetkinen arvaus sen hetken markkinoista. Sähkönmyyjät suojautuvat myös siihen, että kulutus menee ennusteiden yli. Määräaikaisen sopimuksen solmija siis maksaa osuuden siitä, jotta hinta pysyy vakaana.
Et maksa turhasta
Koska pörssisähkö on vielä suhteellisen tuntematon vaihtoehto, myös määräaikaiset sopimukset pitävät pintansa. Sähkön hinta muuttuu pörssisähkömarkkinoilla päivittäin. Kullekin vuorokauden tunnille on olemassa yksilöllinen hinta (spot-hinta), johon lisätään arvonlisävero sekä myyjän marginaali. Tämän hinnoittelujärjestelmän ansiosta sähkön hinta pysyy aina oikeana, koska se määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella.
Todellisuudessa valittu pörssisähköyhtiö näyttää energiamarkkinoiden hintavaihtelut suoraan kuluttajan mittariin. Hinnanvaihtelut tasoittuvat ajan myötä, vaikka lyhytaikaisia heilahteluja esiintyykin suuntaan tai toiseen. Uutta sähkösopimusta tehtäessä kannattaa muistaa, että pörssisähkö on historiallisesti halvin energiasopimusmuoto.
Hintaan lisätään sähköyhtiön marginaali
Sähkön pörssihinnan lisäksi, joka määräytyy energian spot-hinnan mukaan, sähköntoimittaja lisää hintaan oman voittomarginaalinsa. Onkin hyvä, että ostaja on jo etukäteen selvillä siitä, mistä halvin pörssisähkö koostuu. Marginaali vaihtelee 0,20–0,4 senttiin kilowattitunnilta toimittajista ja sopimuksista riippuen. Marginaali riippuu myös siitä, haluatko esimerkiksi hyödyntää esimerkiksi 100-prosenttista tuulivoimaa.
Perusmaksu on kiinteä määrä, joka maksetaan joka kuukausi riippumatta siitä, kuinka paljon sähköä käytetään, useimmissa pörssisähkösopimuksissa. Pörssisähkösopimusten vakiomaksu on yleensä vain noin 3,5–5 euroa kuukaudessa. Sähköntoimittajat tarjoavat joskus erikoishintoja, jolloin esimerkiksi sopimuksen ensimmäiset kuusi kuukautta ovat ilmaisia. Oikean energiasopimuksen valitseminen voi olla paljon vaikeampaa kuin miltä se näyttää. Kun etsit tällaista sopimusta, kannattaa aina vertailla, onko kyseessä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Yleensä pörssisähkösopimukset ovat toistaiseksi voimassa olevia.
Hyödynnä hiljaiset tunnit
Sähkönkäyttö voidaan optimoida halvimmille tunneille, kun taloudessa on pörssisähkösopimus. Tämä voi tarjota paljon etuja esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Talon lämmityskustannuksia voidaan minimoida käyttämällä sähköä yöaikaan, jolloin sähkön tarve on mahdollisimman pieni.
Pitkällä aikavälillä markkinoilla olevat pörssisähkösopimukset ovat lähes aina halvimpia, kun ne perustuvat kysyntään ja tarjontaan. Pitää kuitenkin muistaa, että pörssisähkö voi aiheuttaa merkittäviä vaihteluita sähkön hinnassa, mikä voi johtaa yllättävän korkeisiin sähkölaskuihin. Pitkässä juoksussa asiat kuitenkin tasoittuvat, joten pörssisähkö on kustannustehokkain vaihtoehto. Kuitenkin henkilölle, joka etsii lyhyen aikavälin ennustettavuutta, pörssisähkö ei ehkä ole paras vaihtoehto, edellä mainituista syistä.
Mikä on Nord Pool?
Nord Pool Spot AS eli lyhesti Nord Pool on sähköpörssi, jota ylläpitävät Pohjoismaiden ja Baltian verkkoyhtiöt yhdessä Euronextin kanssa yhteisomistuksessa. Kun Latvian sähkömarkkinat avataan, latvialainen siirtoverkonhaltija AST voi ostaa toiminnasta 2 prosentin osuuden. Nord Pool Spot -yrityksen päämaja sijaitsee Lysakerissa, joka on kunta Norjassa.
Nord Pool -nimestään huolimatta tämä organisaatio toimii Itävallassa, Luxemburgissa, Suomessa, Belgiassa, Ruotsissa, Ranskassa, Norjassa, Alankomaissa, Virossa, Saksassa, Latviassa ja Liettuassa. Lisäksi organisaation palveluita toimitetaan Kroatiaan ja Bulgariaan ja jatkossa myös Puolaan.
Nord Pool tunnetaan myös nimellä Nord Pool ASA, joka oli vuonna 1996 perustetun Nordic Pool Spotin emoyhtiö, jonka taas omistivat puoliksi ruotsalainen Svenska Kraftnät ja norjalainen verkkoyhtiö Statnett. Nasdaq OMX Commodities osti yrityksen sittemmin.
Nord Pool on tyypillinen hyödykepörssi, joka kuitenkin käy kauppaa muilla hyödykkeillä kuin arvopapereilla, tässä tapauksessa sähköllä. Spot-markkinat, joilla määritetään sähkön tuntikohtainen hinta minuutilleen, johdannaismarkkinat, joilla käydään kauppaa energia-alan rahoitusvälineillä, ja Elbas-markkinat ovat kolme Nord Poolin tärkeintä liiketoiminta-aluetta.
Miksi sähkön hinta on niin tärkeää?
Sähkön hinta on tärkeä useista syistä. Ensinnäkin se on merkittävä kotitalouden menoerä, joten kaikki muutokset voivat vaikuttaa merkittävästi perheen budjettiin. Toiseksi se vaikuttaa yritysten kilpailukykyyn, koska energiakustannukset ovat merkittävä yleiskustannus. Sähkön hinnanvaihtelut voivat vaikuttaa pitkällä aikavälillä myös inflaatioon ja korkoihin.
Sinulle paras energiasopimus riippuu yksilöllisistä olosuhteistasi ja tarpeistasi. Kannattaa aina kilpailuttaa ja vertailla eri tarjouksia, ennen kuin päätät, minkä valitset. Voit käyttää netin vertailupalveluja vertaillaksesi eri energiasopimuksia ja löytää itsellesi parhaan tarjouksen. Vertailupalveluissa halvimman hinnan ei tarvitse olla päämäärä, vaan voit valikoida sopimuksia myös esimerkiksi ympäristöystävällisyyden mukaan. Voit esimerkiksi suodattaa tuloksia mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen mukaan tai sen mukaan, mikä yhtiö tuottaa sähköä eniten tuulivoiman avulla.